Οι γιορτές

A. Χριστούγεννα

Σύμφωνα με το έθιμο, από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι 24 Δεκεμβρίου, δηλαδή 40 μέρες κάθε χρόνο, οι χριστιανοί ορθόδοξοι νήστευαν από διάφορα φαγητά (κρέατα, γαλακτερά κλπ).

Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή της γέννησης του Χριστού, τελειώνει η νηστεία. Την ημέρα αυτή, τα παιδιά του χωριού πηγαίνανε στα σπίτια και λέγανε τα κάλαντα. Οι νοικοκυραίοι τους έδιναν (φίλευαν) καρύδια (κοκόσες), κάστανα, μήλα (τα μήλα τα είχαν χώσει μέσα στο άχυρο για να μη σαπίζουν), κάπου κάπου έδιναν και λεφτά, δεκάρες, πενηνταράκι και πολύ σπάνια φράγκο (δραχμή).

Στις 25 Δεκεμβρίου το πρωί, ώρα πέντε, όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται στο πόδι, όλοι ξεκινάνε να πάνε στην εκκλησία για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Οι καμπάνες χτύπαγαν χαρμόσυνα. Αυτό γίνεται και τώρα. Πολλοί υπήρχαν κάτοικοι τότε στο χωριό (εννιακόσια έως εννιακόσια πενήντα άτομα- εκατόν είκοσι παιδιά πήγαιναν στο σχολείο). Μας πήγαινε ο δάσκαλος εκδρομή πέρα προς την τοποθεσία Πύργος και βαζοκόπαγε ο τόπος από τραγούδι. Η εκκλησία του Άι Νικόλα γέμιζε από κόσμο και όλοι πήγαιναν να μεταλάβουν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία γύριζαν στα σπίτια τους. Έτρωγαν κάτι που είχαν ετοιμάσει από την παραμονή και έπειτα άρχιζε η σφαγή των γουρουνιών.

Υπήρχε το έθιμο, η συνήθεια (και τώρα υπάρχει αλλά γίνεται από λίγους), οι νοικοκυραίοι ν αγοράζουν μικρά γουρουνόπουλα (κούτσκα γουρνόπλα). Τα αγόραζαν το Φθινόπωρο και τα έθρεφαν μέχρι τα Χριστούγεννα του επόμενου χρόνου, δηλ. γύρω στους 13 με 14 μήνες.

Ανάλογα με το τάισμα που του έκαναν, αυτό το κούτσκο γινόταν τρανό και παχύ. Πολλά περνούσαν τις 100 οκάδες (μονάδα μέτρησης βάρους). Η οκά είχε 400 δράμια, ενώ το σημερινό κιλό είναι 312,5 δράμια.

Οι γείτονες μεταξύ τους βοηθιόνταν στη σφαγή γιατί είναι λίγο δύσκολο. Όταν έκοβαν το κεφάλι, εκεί που έπεφτε το αίμα, θυμίαζαν το μέρος για να φύγουν οι καλικάντζαροι. Στη συνέχεια το μετέφεραν σε κατάλληλο μέρος και από κει και πέρα αναλάμβανε ο νοικοκύρης για τις παραπέρα εργασίες. Πρώτα το έγδερνε και αμέσως μετά έκοβε ένα κομμάτι κρέας, το λεγόμενο ψαρονέφρι (φιλέτο) και το έβαζε στη σούφλα. Έβαζε αλατάκι και μπόλικη ρίγανη και έφτιαχνε το περίφημο κοντοσούφλι. Έτρωγε όλη η φαμιλιά, έπιναν και κρασάκι από το βαρέλι τους για να συνέλθουν ύστερα από τις 40 ημέρες νηστείας. Πολλοί νήστευαν πραγματικά και αυστηρά.

Για να μη ζητάνε οι πιτσιρικάδες γάλα ή βούστινα, τα φοβέριζαν με τη φράση, θα τους κόψει ο παππάς τη γλώσσα.


Σελίδες: 1 2 3 4 5

« Οι γιορτές »