Πάσχα 2018 | O χορός της αγάπης

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας πέρσι, συνδιοργάνωσε το Αντάμωμα των χωριών του Ινάχου, με αφορμή την αναβίωση του εθίμου “ο χορός της Αγάπης”.
Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ κυρία Ζωή Πιπερίγκου από την Ανατολή, έδωσε σε όλους μας τα “φώτα της” για να γίνει πραγματικότητα η αναβίωση του τόσο ωραίου εθίμου.
Στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία, στα Μάρμαρα 17 Αυγούστου και θα ξαναγίνει φέτος στο ανάδοχο χωριό (το Δίλοφο), την ίδια μέρα 17/8/2018. Θα ενημερωθείτε σχετικά.
Επειδή το έθιμο αυτό, γινόταν μετά την Θεία Λειτουργία της Αγάπης το Άγιο Πάσχα, ο Σύλλογός μας δεσμεύτηκε να το αναβιώσει και τοπικά.

Έτσι, σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κυριακοχωρίου, με συγκίνηση σας καλούμε την Κυριακή του Πάσχα και ώρα 5 το απόγευμα στην Εκκλησία .
Θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Αγάπης και αμέσως μετά, έξω από την Εκκλησία, θα αναβιώσουμε τον “χορό της Αγάπης” !!!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ

Καλή Ανάσταση !

Εκ μέρους του ΔΣ
Παύλος Τζαννής
Πρόεδρος

Υ.Γ. “Αναφορικά με τον Τρανό Χορό της Αγάπης είναι ένα πολύ σημαντικό έθιμο με βαθιές ρίζες. Είναι ένας χορός τελετουργικός, αργός, απλός αλλά συνάμα μεγαλοπρεπής και περήφανος, αρχέγονα Ελληνικός, κρατά άσβεστη στο χρόνο τη μνήμη, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά, τις μνήμες της κοινότητας, τους θρύλους και τις δοξασίες, τα ήθη και τα έθιμα.
Συγκεκριμένα, ο Τρανός Χορός της Αγάπης λαμβάνει χώρα στο «μεσοχώρι», στις αυλές των εκκλησιών, ή σε άλλες επιλεγμένες τοποθεσίες. Σε αυτόν τον χώρο οι άγραφοι κανόνες καθορίζουν τα θέματα και τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα εντάσσονται στο ενιαίο χορευτικό σύνολο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι άγραφοι αυτοί κανόνες τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλους.
Σχηματίζεται ένας τεράστιος κύκλος από χορευτές «με μία κεφαλή». Στο μέσον του κύκλου εποπτεύει ο τελετάρχης, πρόσωπο σεβαστό και ως εκ τούτου αποδεκτό από όλη την κοινωνική ομάδα, ο οποίος συντονίζει τον χορό, δίνει τον τόνο, και ρυθμίζει κάθε λεπτομέρειά του. Το τραγούδι αρχίζει από τον κορυφαίο και επαναλαμβάνεται ρυθμικά από τις υπόλοιπες ομάδες. Ο Τρανός Χορός της Αγάπης πραγματοποιείται με την ίδια διαδικασία και σ’ αυτόν εντάσσονται όλοι για να νιώσουν αδελφωμένοι αφήνοντας πίσω μίση και πάθη έτσι ώστε ο χορός και τα λόγια των τραγουδιών να γίνουν τα μέσα συμφιλίωσης και μέσω του κρατήματος του ενός με τον άλλον να μεταφέρεται κατά τρόπο μαγικό η ύψιστη όλων των συναισθημάτων, η ΑΓΑΠΗ”.


Σχολιάστε