Το Σηκωμένο Αυλάκι

Μάιος 2020

‘’Το  Σηκωμένο Αυλάκι’’

ως υποψήφιο στοιχείο της  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

        Προς τους Απανταχού Κυριακοχωρίτες και φίλους του Κυριακοχωρίου Φθιώτιδας ,

Παρακαλούμε διαβάστε πρώτα τα παρακάτω και κατόπιν συνδεθείτε εδώ :

https://forms.gle/h6toc3DZuhF6fJVJ9

…για να βοηθήσετε κι εσείς στην προσπάθεια του χωριού μας !

 Το Σηκωμένο Αυλάκι για όλους εμάς τους Κυριακοχωρίτες  είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ιστορίας του χωριού, καθώς πολλές φορές η χρήση του νερού που έρχεται από το βουνό  στάθηκε καθοριστική για την ασφάλεια και την επιβίωση μας. Για όλους εμάς λοιπόν και περισσότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που μεγαλώσαμε βιώνοντας την κοινωνική πρακτική του ποτίσματος των κήπων με το νερό που έρχεται από το βουνό από τους γονείς και τους παππούδες μας, από τους οποίους και τη διδαχθήκαμε, Το Σηκωμένο Αυλάκι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Μας συνδέει με τους προγόνους μας, με τη γη και  με την ιστορία μας. Το γεγονός δε , πως αυτός ο τρόπος ποτίσματος  υπάρχει πια σε πολύ λίγα μέρη της Ελλάδας και ανάμεσα τους και το Κυριακοχώρι , μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και ενισχύει τη θέλησή μας να διαφυλάξουμε την κληρονομιά αυτή και να τη μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές.
Το Σηκωμένο Αυλάκι  έχει όμως ιδιαίτερη σημασία και για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, καθώς αποτελεί  αποτύπωση των καλών πρακτικών που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν οι Κυριακοχωρίτες  για τη χρηστή  διαχείριση των υδάτινων φυσικών πόρων της περιοχής  και της προστασίας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, αντανακλώντας ταυτόχρονα την αμφίδρομη σχέση του με το ελληνικό αγροτικό τοπίο, καθώς σχετίζεται άμεσα με την διατήρηση του υδάτινου και χερσαίου οικοσυστήματος της περιοχής , με την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων όπως και με την καλή ποιότητα ζωής και ευεξία των κατοίκων και επισκεπτών του Κυριακοχωρίου. Η κατά μήκος του αυλακιού διαδρομή μέσα στο βουνό  είναι πλέον  ξακουστή για την ομορφιά της και προσελκύει τους επισκέπτες της περιοχής για πεζοπορία και αναψυχή.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Κυριακοχωριτών Φθιώτιδας πιστεύουμε ότι Το Σηκωμένο Αυλάκι , όπως περιγράφεται παραπάνω, έχει μεγάλη σημασία  για το χωριό μας αλλά και για όλη την  σύγχρονη κοινωνία και γι αυτό το λόγο κάνει ενέργειες για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του ως Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας .

Τι είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ)  ?  «οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές – καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και οι πολιτιστικοί χώροι που συνδέονται με αυτές και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες και, κατά περίπτωση, τα άτομα αναγνωρίζουν ότι αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους»

Το ΔΣ του Συλλόγου πήρε τη πρωτοβουλία να κάνει  δήλωση πρόθεσης  προς το Υπουργείο  Πολιτισμού για να εγγραφεί και επίσημα Το Σηκωμένο Αυλάκι στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας την οποία στήριξε και ο πρόεδρος του ΔΔ Κυριακοχωρίου .

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο. Μπορείτε να δείτε την επίσημη ανακοίνωση εδώ :

http://ayla.culture.gr/anartisi-dilwsewn-prothesis-ypovolis-2020/

Η αποδοχή αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός αφού επισήμως Tο Σηκωμένο Αυλάκι  αναγνωρίζεται σαν μία ζωντανή παράδοση που βιωματικά μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Κατόπιν αυτής της επιτυχίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει στο ΔΣ του Συλλόγου Κυριακοχωριτών  Φθιώτιδας και τον πρόεδρο του ΔΔ Κυριακοχωρίου την δυνατότητα να  προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες για να εγγράψουμε Το Σηκωμένο Αυλάκι  στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

Αν πετύχουμε την εγγραφή αυτή  τότε το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι αρωγός και θα στηρίζει με τα προβλεπόμενα μέσα , τις μελλοντικές δράσεις όλων μας για  τη διαφύλαξη  και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορά Το Σηκωμένο Αυλάκι.

Αν και εσείς συμφωνείτε ότι  Το Σηκωμένο  Αυλάκι συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, θα  θέλαμε  να  εκφράσετε την  στήριξή σας  στην πρωτοβουλία του ΔΣ του Συλλόγου Κυριακοχωριτών Φθιώτιδας   παρέχοντας κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην τεκμηρίωση  και την εισήγηση μας προς το Υπουργείο  Πολιτισμού .

 Στον πρωτοαναφερόμενο σύνδεσμο  (link) https://forms.gle/h6toc3DZuhF6fJVJ9  θα βρείτε ένα  ερωτηματολόγιο  το οποίο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να αποστείλετε προκειμένου να γνωρίσουμε και τις δικές σας απόψεις για όλα τα παραπάνω .

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία στηρίζεται στους φορείς της , δηλαδή σε όλους  εμάς  που συνεχίζουμε την ζωντανή παράδοση του χωριού μας !

Για το Δ.Σ του Συλλόγου των Απανταχού Κυριακοχωριτών Φθιώτιδας

Παύλος Τζαννής          Παναγιώτα Ψυχογυιού

Πρόεδρος                     Γραμματέας


Σχολιάστε