Αγροτικές απασχολήσεις

ΣΤ. Το Σκάψιμο

Όταν τα κτήματα ήτανε πολύ στρεβλά (στραβά) ή γεμάτα ριζωμιές και πέτρες ήτανε αδύνατον το όργωμα με ζευγάρι. Τότε το χωράφι σκαβότανε με το τσαπί.

Το σκάψιμο ήτανε βαριά, κοπιαστική εργασία και γινότανε την ίδια εποχή με το όργωμα. Σκοπός ήτανε το ανακάτεμα του εδάφους για να σκεπαστεί ο σπόρος με χώμα και η προετοιμασία της επιφάνειας των χωραφιών ώστε να γίνει αφράτη και μαλακή για να μπορεί ο σπόρος να φυτρώσει εύκολα.

Το σκάψιμο συνήθως γινότανε από τους ίδιους τους νοικοκυραίους. Όταν τα κτήματα ήτανε πολλά τους βοηθάγανε συγγενείς και φίλοι με ‘’δανεικά μεροδούλια’’ (μεροκάματα που τα ξεπληρώνανε με δουλειά στα χωράφια του δανειστή).

Οι σκαφτιάδες άνδρες και γυναίκες ξεκινάγανε από μια ευθεία γραμμή ο ένας δίπλα στον άλλο. Πιάνανε από τη μια άκρη του χωραφιού και σκάβοντας λίγο-λίγο φτάνανε στην άκρη. Έτσι σκεπάζανε τους σπόρους αλλά ωφελούσανε και το χωράφι γιατί ανανεώνεται το χώμα.

Το σκάψιμο κράταγε όλη τη μέρα, από ενωρίς το πρωί μέχρι το βασίλεμα του ηλίου, με μια σύντομη διακοπή το μεσημέρι για φαΐ. Για να μην καθυστερούνε τη δουλειά οι γυναίκες ετοιμάζανε το φαΐ από το προηγούμενο βράδυ και το παίρνανε μαζί στο χωράφι.

Πολλές φορές παίρνανε στο σκάψιμο και τα μικρά παιδιά αν δεν είχανε καμία γερόντισσα να τα προσέχει στο σπίτι. Τα μικρά καθόντουσαν ήσυχα σε μια άκρη. Τα πολύ μικρά, για να μην κινδυνεύουνε από τους σκορπιούς και τα φίδια, τα βάνανε στη ‘’σαρμανίτσα’’ ένα είδος κρεμαστής κούνιας και τα κρεμάγανε στα δέντρα.

Ζ. Εργαλεία για το Σκάψιμο

Αξίνα: Η αρχαία αξίνη με μεταλλική κόψη σφηνωμένη στη μια άκρη ξύλινης λαβής (στυλιάρι).

Πλατειά αξίνα: για τα μαλακά χώματα κυρίως τα ποτιστικά κτήματα, κήπους.

Σκαλίδι ή σκαλιστήρι: μια αξίνα σε μικρό σχήμα και κοντή ξύλινη λαβή. Κατάλληλη για λαχανόκηπους ή για σκάψιμο σε άκρες και γωνίες του χωραφιού. Επίσης κατάλληλο για να βγάζουμε τα βλαβερά φυτά χωρίς να πειράξουμε τις ρίζες των ωφέλιμων φυτών.


Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

« Αγροτικές απασχολήσεις »