Οι παλαιοί κυριακοχωρίτες

Στο γεύμα που ακολουθούσε, ο πατέρας του γαμπρού «κερνούσε» τη νύφη, δηλαδή της προσέφερε χρήματα ή ρούχα. Η νύφη καθισμένη σε καρέκλα δεχόταν στους ώμους τα προσφερόμενα ρούχα. Τα χρήματα, αφού τα έσερναν σε σχήμα σταυρού μπροστά από το πρόσωπο της νύφης, τα έριχναν σε πιάτο, το οποίο κρατούσε ένας συγγενής της νύφης που στεκόταν δίπλα της. Την ώρα που πρόσφεραν τα χρήματα ευχόντουσαν την καθιερωμένη ευχή «πέντε γιους και μια θυγατέρα». Μετά μετρούσαν τα προσφερθέντα χρήματα και ρούχα και έσπαγαν το πιάτο.

Στο γεύμα που ακολουθούσε οι συγγενείς καθόντουσαν στην πλευρά του γαμπρού ή της νύφης, σε σειρά, ανάλογα με την ηλικία, το βαθμό συγγένειας κλπ. Μετά το γεύμα ακολουθούσε χορός και γλέντι μέχρι τη δύση του ηλίου.

Την ώρα της αποχώρησης των συμπεθέρων, η νύφη πρόσφερε στην οικογένεια του γαμπρού, ρούχα που ήταν πουκάμισο στον πατέρα και τους αδελφούς του γαμπρού και από ένα φόρεμα στη μητέρα και τις αδελφές του.

Από την ημέρα του επίσημου αρραβώνα, ο γαμπρός έμπαινε ελεύθερα στο σπίτι της νύφης. Η νύφη όμως απαγορευόταν αυστηρά να πάει στο σπίτι του γαμπρού. Απέφευγε ακόμα και να περάσει από το δρόμο του σπιτιού του, για να μην σχολιαστεί από τις κακές γλώσσες. Το «πεσκέσι» και το πέρασμα του δαχτυλιδιού συνδέουν στενά τις οικογένειες των αρραβωνιασμένων. Η κόρη αποκαλείται νύφη από τους γονείς του γαμπρού και αδελφή από τα αδέλφια του.

Οι δύο αρραβωνιασμένοι νέοι μπορούσαν να βλέπονται και να συζητάνε, πάντα όμως κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα, της μάνας ή κάποιου μεγαλύτερου.

Ο αρραβώνας έπρεπε οπωσδήποτε να καταλήξει σε γάμο. Αν χάλαγε και διαλυότανε ένας αρραβώνας οι συνέπειες ήταν πολύ άσχημες. Διάλυση αρραβώνα, στη Φθιώτιδα του παλιού καιρού, σήμαινε μεγάλη προσβολή και θανάσιμη οικογενειακή έχθρα. Το συνηθισμένο όμως ήταν ένας αρραβώνας να καταλήξει σε γάμο (σε χαρά όπως το λέγανε).

Σήμερα βέβαια όλα αλλάξανε στη Ρούμελη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ελάχιστα σημεία ( όπως το δαχτυλίδι των αρραβώνων ή τα δώρα) έχουν διατηρηθεί χωρίς όμως τη γραφικότητα, την τελετουργική διαδικασία και την υποβλητική ατμόσφαιρα του παλιού αρραβώνα, που άγγιζε τα όρια της μυσταγωγίας.


Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8

« Οι παλαιοί κυριακοχωρίτες »