Εισαγωγή

Όσο περίσσεια είναι η ομορφιά στην Κυριακοχωρίτικη γη, τόσο λιγοστά είναι τα καλλιεργήσιμα εδάφη. Και αυτά που υπάρχουνε, τα κερδίσανε οι παλαιότεροι σε ένα τιτάνιο αγώνα, ενάντια στην ανυπότακτη φύση και στα άγρια δεντρικά του λόγγου.

Για αιώνες οι Κυριακοχωρίτες έδιναν αμέτρητες μάχες με τα άγρια εδάφη που θέλανε να τα ημερέψουνε, με την αξίνα και το αλέτρι, για την επιβίωσή τους.

Ποιό ήτανε το πολυτιμότερο στοιχείο για την παραγωγή;
Αυτό που ήταν πάντα και που κύρια καθόριζε τις παραγωγικές δυνατότητες, ήταν το χώμα. Σε εκτάσεις τέτοιες ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί κάποια καλλιέργεια.

Το πρώτο που λογάριαζαν πάντα οι Κυριακοχωρίτες, ήταν η αρετή. Λατρεύανε τη φτωχική τους γη. Ξέρανε καλά οτι τούτη η άνυδρη, σπαρμένη με πέτρες γη του χωριού μας, ήτανε ο μόνος τροφοδότης τους, Αυτή θα τους έσωζε από την πείνα, που θα έφερνε η λιμοκτονία και θα είχε σαν συνέπεια, είτε την ελάττωση του πληθυσμού, είτε τον εξαναγκασμό του να φύγει από το χωριό του.

Οι παλαιοί Κυριακοχωρίτες, κατά κάποιο τρόπο που εμπνέει τον θαυμασμό, χρησιμοποίησαν την πέτρα για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Με την πέτρα φτιάξανε τα σπίτια τους. Τα βαριά, χοντρότοιχα σπίτια, καταφύγια στις καταιγίδες και στις βροχιές που μέσα τους φωλιασμένοι «δεν ακούγανε Θεού βροντή».

Τα κτίσματα των παλαιών Κυριακοχωριτών παρόλο που δεν είχαν τα σωστά υλικά, στέκουν άφθαρτα μνημεία, μέχρι τις μέρες μας και μαρτυρούν την εργατικότητα, την αντοχή, το πολυμήχανο πνεύμα και την εφευρετικότητα των προγόνων μας.

Είναι οι τοιχοποιίες, με τοίχο ξερολιθιά, τα λεγόμενα «γυρίσματα» που προστατεύουνε γύρω γύρω τα χωράφια. Τόσο τα ήμερα όσο και τα αγριώματα.

Είναι οι πλευρικοί τοίχοι, που στηρίζουνε τις αναβαθμίδες, τις λωρίδες της γης, που στέκουνε η μία κάτω από την άλλη για να διαφυλαχτούνε τα (επικλινή,κατηφορικά) εδάφη.

Είναι γνωστοί οι αγώνες που κάνανε οι Κυριακοχωρίτες για να κερδίσουνε τα μέσα συντήρησης. Οι αγώνες αυτοί των παλαιών Κυριακοχωριτών για την προστασία της γης και την παραγωγικότητα των χωραφιών δεν έγιναν για μια φορά –  επαναλαμβάνονταν από γενιά σε γενιά επί αιώνες και έδωσαν στον Κυριακοχωρίτικο λαό τα μέσα για να σταθεί αγέρωχος.

Η τιμή και οι σκληροί αγώνες για το ημέρωμα της γης,ανήκουν στην εργατική ράτσα των ανδρών του Κυριακοχωρίου. Τα ίδια όμως ανήκουν και στις γυναίκες Κυριακοχωρίτισες που σαν πραγματικές αρχόντισσες κανόνιζαν την οικονομία της οικογένειας, ετοίμαζαν τη λιτή αλλά υγιεινή τροφή του άντρα και των παιδιών. Τις Κυριακοχωρίτισες που δουλεύανε πλάι στον άντρα στις περισσότερες από τις γεωργικές εργασίες που θα περιγράψουμε.

Για όλους αυτούς τους ταπεινούς και ανώνυμους δουλευτές της Κυριακοχωρίτικης γης, έπρεπε να γραφούν κάποτε δυό λόγια.

Αυτό το χρονικό του μεγάλου μόχθου και της αδάμαστης θέλησης επιχειρούμε να παρουσιάσουμε. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι από εμάς και για να μαθαίνουνε οι νεώτεροι.

Εισαγωγή »