Τα σπίτια μας

Δ. Η Κούνια

Κρεμαστή κούνια για μικρά παιδιά, που τη χρησιμοποιούσανε οι παλιές γυναίκες. Αιωρούμενο κρεβατάκι, αποτελούμενο από δύο ξύλινα ραβδιά, ένα ανθεκτικό κομμάτι ύφασμα και ένα μαξιλαράκι.

Τα ξύλινα ραβδιά ήτανε περασμένα στις δύο πλευρές του υφάσματος, που ήταν ραμμένο στις άκρες για να συγκρατεί τα ραβδιά.

Στα άκρα των δύο ξύλων ήτανε δεμένα δύο σκοινιά (τριχιά) και έτσι η κούνια κρεμότανε στα δοκάρια των σπιτιών. Με τα ίδια σκοινιά κρατιότανε στον ώμο της μάνας ή και σε δέντρο, όταν οι δουλειές αναγκάζανε τις μάνες να δουλεύουνε στα χωράφια, με παιδί της αγκαλιάς ‘’βυζανιάρικο’’ (δηλαδή παιδί που ήθελε ακόμα βύζαγμα, όπως λεγότανε το θήλασμα).

Η κούνια λόγω του μικρού βάρους της αλλά και της ασφάλειας, που παρείχε στα βρέφη (προστασία από φίδια, έντομα κ.λ.π.) ήτανε πολύ χρήσιμη στις παλαιότερες γενιές.

Με την κούνια όχι μονάχα προφυλάγανε τα μικρά αλλά και τα “αμπουρώνανε”, δηλαδή τα παρηγορούσανε όταν κλαίγανε, γιατί όπως κρεμότανε η κούνια, την κουνάγανε πέρα – δώθε σαν αιώρα και έτσι το παιδί σταμάταγε να κλαίει.

Ε. Έπιπλα και Σκεύη της Κουζίνας

Η γάστρα: Απαραίτητο εργαλείο της Ρουμελιώτισσας νοικοκυράς. Αποτελείται από ένα οβάλ μέταλλο με διάμετρο 50 – 80 πόντους, σαν ένα ανάποδο βαθύ πιάτο στο πάνω μέρος. Είχε ένα στεφάνι μεταλλικό φάρδους 5 πόντων περίπου στο κάτω μέρος της γάστρας. Το γέμιζαν με στάχτη για να κρατάει τη θερμοκρασία. Στο κέντρο είχε ένα χερούλι να το πιάνει η νοικοκυρά και να βλέπει εάν το φαγητό, το ψωμί ή η πίτα είχαν ψηθεί.

Το ζέσταμα της γάστρας γίνεται ως εξής: Με πολύ λίγα ψιλά ξύλα στο τζάκι ανάβουμε φωτιά. Σκεπάζουμε τη φωτιά, με τη γάστρα ώστε να ζεσταθεί αρκετά. Η νοικοκυρά ανάλογα με το φαγητό που θέλει να ψήσει, υπολογίζει πόσο πρέπει να ζεσταθεί. Στη συνέχεια βάζει το φαγητό στη σιδεροστιά και το σκεπάζει με τη γάστρα. Η γάστρα κάνει το νοστιμότερο φαγητό γιατί κρατάει μέσα τον ατμό.

Τα καζάνια: Διαφόρων μεγεθών. Απαραίτητο όμως ήταν ένα μεγάλο καζάνι, για να ζεσταίνουν νερό για να πλένουν τα ρούχα. Πολλές φορές μάλιστα βάζανε και τα ρούχα μέσα στο καζάνι.

Τα ταψιά: Χαλκωματένια διαφόρων μεγεθών.

Τα κακάφια (κατσαρόλες): Διαφόρων μεγεθών.

Σιδεροστιά: (Δύο ή τρεις) Σιδερένιες βέργες που τις στηρίζανε πάνω από τη φωτιά για να μαγειρεύουνε.

Σκαφίδι: Για το ζύμωμα ψωμιού, τραχανά κ.λ.π

Το γουδί: Πέτρινο ή ξύλινο για το κοπάνισμα, ξηρών καρπών, σκόρδων για σκορδαλιά.

Βαρελάκι: Ξύλινο για κουβάλημα νερού.

Λάμπα με γυαλί
Λυχνάρι
Λουξ Για φωτισμό
Ασετιλίνη
Φανάρι


Σελίδες: 1 2 3

« Τα σπίτια μας »